Kdo se snažil připravit městskou část o 3 000 000 Kč?

Lidové noviny dnes informují pod titulkem "„Láskova“ vila: tři miliony pod cenou" o "... další podivné transakci v hlavním městě, v pražském Podolí. I tento případ se ukazuje jako podezřelý. Radnice čtvrtého městského obvodu přichystala k prodeji vilu za 8,3 milionu korun."

"Z transakce těsně před podepsáním sešlo. Radní se na jednání zastupitelstva obávali obvinění ze střetu zájmů, neboť smlouvu měli ve finále podepsat politici téže strany – za Prahu 4 starosta zelených Petr Štěpánek a za kupující firmu Tavre boro senátor Václav Láska coby advokát.

Rada městské části připravila návrh prodeje nemovitosti na základě znaleckého posudku ústavu Proscon z prosince 2013. Už v té době však vila procházela rekonstrukcí (hrazenou městskou částí) a změny na stavbě probíhaly i posléze. Město tedy nechalo ocenit objekt, jehož cena se poté díky stavebním úpravám zvyšovala. Posudek se však týkal původního stavu. Prezident Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK) Jaroslav Novotný míní, že není možné v současnosti prodávat objekt na základě dokumentu z roku 2013.

„Pokud by se prodávalo letos, bylo by dobré obvyklou cenu odhadnout metodikou platnou v roce 2015,“ řekl LN Novotný. Tedy posudek by bylo vhodné aktualizovat a obvyklá cena by měla vycházet z legislativních i obchodních podmínek roku 2015. Podle Novotného je zřejmé, že tyto podmínky jsou a mohou být jiné."
 
Podle analytika oddělení oceňování nemovitostí mezinárodní společnosti DTZ "... cena nemovitosti byla minimálně 11,2 milionu. Tedy přinejmenším o tři miliony více, než na kolik si dům cení městský obvod."
 
Pochybil snad Láska jako advokát ?
Kvalitu služeb Mgr. Lásky již ocenil i bývalý primátor Svoboda, neboť s advokátem podepsal smlouvu o "auditu DPP", díky které se dostal do hledáčku policie. Neměl by advokát před podpisem takovéto rizikové smlouvy svého klienta včas upozornit ?
 
Šlo snad o úmyslné přehlédnutí?
Jistě ne, neboť dle Lidových novin "„Nevypadalo by to dobře,“ glosoval tehdy protikorupční aktivista Láska nastalou situaci."
 
Viz také: