Odborníci HN k odložené dani a rezervám

Vysoká kvalita novinářů z HN se opět potvrdila článkem Zvláštní zisky bývalého šéfa DPP Dvořáka, který vychází z analýzy, předložené dozorčí radě bývalým ekonomickým ředitelem DP Heřmanem (tímto spiskem se budeme zabývat v samostatném článku).

V souvislosti se vznikem článku v HN je zajímavá reakce špičkového účetního specialisty, Doc. Mejzlíka (mj. zkouškový komisař komory auditorů, člen Národní účetní rady), který reagoval na obsah článku na facebookovém profilu Katedry účetnictví VŠE:

"Tak mi volal redaktor z Hospodářských novin, že zkoumá účetní závěrky Dopravního podniku a chtěl by vědět jestli když jsou v ní rezervy a odložená daň, tak se jedná o podvod. Přibližně půl hodinu jsem se mu to snažil vysvětli a měl jsem ke konci rozhovoru pocit, že se mi to povedlo - jak jsem byl ješitný....toto je výsledek. Obzvláště doporučuji "plodnou" diskusi čtenářů pod článkem. Jako nejlepší vyhlašuji tento komentář:

Anonym: "Tyhle operace jsou podvod Mejzlíku.
Nemůžu vykazovat nepoužité peníze jako zisk. Od toho se deponují paníze na kontech a dělají odpisy."

Ladislav Mejzlík :-)
"
 
Za povšimnutí stojí i další názory:
  • "Jsem netusila kolik ekonomu mame ve state a jak jsou lidi vzdelani :(. Stud by nemel lidem dovolit placat kraviny a vydavatel by mel placnout pana redaktora. A urcite stacilo dojit do uctarny oni by mu yo vysvetlili. Ach jo"
  • "No, ale to by musel vyvinout aktivitu - jmenovitě zvednout zadek a jít do účtárny a bavit se s obyčejnými lidmi. A to je, obávám se, hluboce pod důstojnost pánů redaktorů. Alespoň mi to tak přijde. To raději zavolám panu docentovi a pak jeho výroky nesprávně vyložím. Hlavně, že z toho vyjde to, co chci...."