Nové jízdenky MHD

Server Aktuálně v článku Toto jsou jízdenky, které se nevyplatí padělat, cituje zaměstnance Státní tiskárny cenin Macešku: "Je to krok o 100 % dopředu, dříve jízdenky byly chráněné špatně".

 

Vyjádření p. Macešky je pozoruhodné - sám se zpočátku na celé zakázce pro DP podílel, posléze však mu byl tento klient odebrán. Zajímavá by mohla být reakce jeho nadřízených, kteří by se mohli (a měli) vyjádřit k tomu, zda a proč dodávala STC do DP nekvalitní produkt.

Dále článek uvádí: "Už loni mluvil tehdejší ředitel podniku Martin Dvořák o tom, že se uvažuje o zavedení více bezpečnostních prvků, které by padělání výrazně ztížilo." Pro pořádek je třeba zmínit, že šlo o tzv. QR kódy, které byly připraveny k nasazení již koncem r. 2011.

K novým ochranným prvkům:

Připomeňme si, že jediným ochranným prvkem, který odolal pokusu o padělání v r. 2011, byl právě unikátní (na zakázku a pouze pro DP vyrobený) papír. Tento nejdůležitější prvek je nyní nahrazen generickým (běžný komerční produkt používaný pro tisk jízdenek jiných dopravců). Stejně tak i vychvalovaný hologram s univerzální motivem je běžně dostupný od dodavatelů z Číny.  Barvu, která reaguje na tělesnou teplotu (resp. speciálně tvarované průseky) se v DP používají již několik let - pro jejich spornou ochrannou hodnotu jsou však používány pouze u nízkonákladových dokladů (např. průkazy PČR).

Viz také:

Jízdenky jsou o třetinu levnější

Důležitý je, kolik platil dopravní podnik za tu jednu jízdenku, to se domnívám, že pro daňového poplatníka je klíčový

Která jízdenka je kvalitnější?

Mým Pražanům...(ceny jízdenek)

Policie prohledává kancelář Vladimíra Sitty

Pracují v Equita Consulting hlupáci?

Pressclub Frekvence 1 k tématu Neograph

Sestra JUDr. Sitty vypovídá...

Neograf - stručný přehled