Něco v auditu nehraje

Konstatuje ve svém článku Něco tu nehraje. Audit DPP v režii detektiva ABL server pvní zprávy.

Vybrané pasáže:

  • audit týkající se hospodaření pražského dopravního podniku, který si nechává zpracovat primátor Bohuslav Svoboda (ODS, fakticky spíše TOP 09), je účelovou kampaní proti jeho stranických oponentům i za lepší ovládnutí tohoto podniku ze strany magistrátu.
  • primátorovi nejde o hospodaření jako takové, jako spíše o politický klacek na některé své rivaly ve straně. Okolnosti auditu totiž ukazují, že ani s tím, kdo kontroluje, není všechno v pořádku. Pochybil primátor sám, pochybilo současné vedení DPP a problematickou je i osoba samotného kontrolora.
  • Z hlediska bezpečnosti informací také není vše v pořádku. Zatímco samotný auditor je ještě vázán jakýms-takýms slibem mlčení stran získaných, mnohdy citlivých, informací, skupina poradců, které si kontrolor ke své práci sám přibral, už žádným slibem vázána není. Kontroloři tak mohou přijít do styku s informacemi, jejichž vyzrazení může DPP způsobit výrazné škody.
  • nevybíravé praktiky auditorů, které prý - například výslechy - připomínají chování StB
  • Pod prvotní nástřel auditu se prý odmítla podepsat i jedna z renomovaných poradenských společností. Když lidé z KPMG viděli, co má být cílem auditu, považovali celou záležitost za tak účelovou, že od ní dali ruce pryč
  • samotná postava auditora, advokáta Václava Lásky, který dříve pracoval u policie, aby se později spojil s Vítem Bártou a pracoval pro jeho bezpečnostní agenturu ABL. Zde například řídil speciální divizi, která byla mimo jiné zodpovědná za sledování politiků na Praze 11
  •  dozorčí rada v současné době generálnímu řediteli až příliš kouká na prsty a kontroluje ho. Proto by někteří politici z dozorčí rady (kteří dříve seděli v představenstvu) měli podle primátorova přání odejít - to je ostatně další cíl Svobodova plánu: primátor, který má v ODS pověst neřízené střely, se chce zbavit lidí jako David Vodrážka či Pavel Hurda, prozradil zdroj.

  Viz také:

Rittig se může smát...

Láskův audit ztrácí sílu

Která jízdenka je kvalitnější?

Pracují v Equita Consulting hlupáci?

Auditor Láska: Společnice a šmírovačky

Dozorčí rada DPP kritizuje audit: Praktiky StB

Jaký je skutečný účel auditu?

Primátorova one man show