Cross point - obvinění bývalého generálního ředitele

Policie obviňuje M. Dvořáka z toho, že (níže uvedené pasáže jsou citací z obvinění):

  • účelově vypověděl smlouvu s firmou Šoch (tato smlouva však platila již od r. 1992; DP ji byl kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách povinen znovu vysoutěžit)
  • jako generální ředitel obchodní společnosti Dopravní podnik stanovil pro dodavatele veřejné zakázky evidenční č. 60010780 na prodej jízdních dokladů neopodstatněné, neobjektivní a účelově jiné dodavatele diskriminující, technické kvalifikační předpoklady v zadávací dokumentaci spočívající v nutnosti předložení certifikátu zavedeného a udržovaného systému řízení jakosti řady ČSN EN ISO 9000, dále v doložení stručných profesních životopisů nejméně 80 osob, které dodavatel hodlá využít na pozici prodejce, přičemž podmínkou je minimálně středoškolské vzdělání, znalost českého jazyka, uživatelská znalost práce s PC, a další podmínkou bylo, aby minimálně 26 těchto osob (prodejců) bylo schopno komunikovat v anglickém nebo německém jazyce.

Jako nejhorší zločin lze pravděpodobně považovat naprosto nepřiměřený požadavek na znalost českého jazyka. Koneckonců, proč by měl občan ČR mít právo při zakoupení jízdenky komunikovat v rodném jazyce ?

Viz také:

V DP se podařilo vytvořit atmosféru strachu