Zadlužení DP aneb držíme se za pár větviček, které začínají praskat a dlouho nás neudrží

Náměstek primátora Hudeček se vyjadřuje ke kritické situaci v DP.

Hudeček poukazuje také na rostoucí zadlužení Prahy (které je výrazně vyšší než za primátora Béma). Zapomněl však zmínit, že současná koalice má již od března 2011 dloudobý plán k řešení finanční situace v DP. Také je třeba připomenout, že primátor Svoboda obdržel v listopadu 2011 návrh opatření, která by v případě realizace uspořila 1 703 333 600 Kč ročně. Každý měsíc váhání primátora tedy hl.m. Prahu stojí 141 944 467 Kč. Blíže např. rozhovor bývalého ekonomického ředitele DP na Rádiu Česko (od cca 10. minuty), nebo přepis: Rozhovor - ČRo - Ivo Štika 30112011.pdf (66 kB)

 TOP 09 ztratila paměť. Pokud jízdenky MHD zdraží, bude to její vina, tvrdí primátor.

Primátor stále žije v jakémsi pohádkovém světě plném úspor (v oblasti nákupu zboží a služeb DP). Připomeňme jeho prohlášení o úspoře 1,5 mld. Kč, dosažené "krizovým manažerem" Lichem (realitou však byla ztráta DP 390 mil. Kč). Primátor je stále fixován na odklad dodávek tramvají, patrně nejlépe do příštího volebního období (ovšem pouhý posun v čase znamená zvýšení ceny o inflaci a úroky). Tento přístup je ovšem pro Svobodu typický, viz alibistický postup u proplácení faktur za tunel Blanka). Studie, kterou si v r. 2011 u společnosti Boston Venture (spřízněné se současným předsedou výboru pro audit DP Zámečníkem), Svoboda objednal, jasně hovoří o neodvratném navyšování cen jízdného.

Je to marný, je to marný, je to marný...

Již v roce 1993 poradci DP (z holandského ministerstva dopravy) konstatovali, že řešení finanční pozice DP "...vyžaduje politickou moudrost, odvahu a neorthodoxní přístup k řešení finančních problémů."

Politická moudrost ? Odvaha ? Neorthodoxní přístup ? Pokud je snad některý z čtenářů schopen si vybavit situaci, kdy se tyto vlastnosti současného vedení města prokázaly, dejte prosím vědět...(mailem).

Viz také:

Další připravované úspory primátora Svobody

Dopravnímu podniku chybí 700 milionů korun

Kde je uspořená libra ?

Nehospodárnost DP

Otázky, které by měly být položeny...

Pražské autobusy by mohl provozovat soukromník. Svoboda to zvažuje.

Primátor Svoboda - mistr miliardových úspor