Těžké časy začínají finančním správcům pražského Dopravního podniku

Informaci z titulku přednesl moderátor Frekvence 1 ve včerejších zprávách ("Za porušení pravidel při výběru firmy na úklid stanic metra musí zaplatit pokutu ve výši 800 tisíc korun a ještě citelnější je informace z Bruselu. Podnik totiž nesplnil podmínky Evropské unie a může přijít o dotace na prodloužení metra z Dejvic do Motola kvůli tomu, že se v Praze staví jen podzemka a ne rychlodrážní spojení na letiště. Může dopravní podnik přijít o 7 miliard.").

Tato zpráva by mohla být doplněna informací o další, reálné ztrátě. Již koncem r. 2011 předsedkyně představenstva DP podpisem pro DP nevýhodného třetího dodatku smlouvy o závazku veřejné služby snížila příjmy DP o zhruba 4 mld. Kč. Jedná se o položku tzv. přiměřeného zisku, kdy jeho hodnota dle kalkulace v souladu s platnou legislativou měla činit zhruba 5 mld. Kč, konečná částka však činila necelou 1 mld. Kč. Tyto informace lze ověřit nahlédnutím do materiálů  finančního výboru ze dne 19.1.2011 a 31.10.2011.

Vzhledem k tomu, že materiál pro fin. výbor v lednu 2011 připravovala s ohledem na tehdejší výměnu finančních ředitelů právě Bc. Češková, bylo by zajímavé znát důvody, které ji vedly k tak razantní názorové změně.

Viz také:

Trestní oznámení na současné statutární orgány DPP

Bývalý ekonomický šéf dopravního podniku žaluje současné vedení

Šéf dozorčí rady Zámečník: Utrácení v Lesích není důležité

Zoufalá situace DP ?