Šéf dozorčí rady Zámečník: Utrácení v Lesích není důležité

Server ihned.cz přinesl zde vyjádření p. Zámečníka (mj. člen výboru pro audit DP) k výdajům ve státním podniku Lesy ČR. Ze zmíněného článku citujeme:

"Nákupy drahých limuzín, dovolené v rámci služebních cest, jednání dozorčí rady v luxusních hotelech i stamiliony za právní služby patří k nejkřiklavějším příkladům zbytečného utrácení. Podle předsedy dozorčí rady Miroslava Zámečníka ale není plýtvání tak závažné, a to s ohledem na úspěchy firmy v posledních letech. Já mám někoho buzerovat kvůli jednomu přebytečnému autu? Nová koupili s třicetiprocentní slevou," řekl IHNED.cz ekonom a dodává: Sýkora přinesl firmě miliardové zisky. Pro mě je věc, která se stala v roce 2009, proti tomu málo relevantní."

 

S napětím lze očekávat vyjádření p. Zámečníka k výsledkům DP za léta 2007 až 2011 (změna hosp. výsledku z -1,8 mld na +0,99 mld. Kč). Odhlédneme-li od výrazné ztráty v r. 2007 (kdy byly výkazy DP očištěny zejména o pohledávky, odepsány nedokončené investice a nepotřebné zásoby) a porovnáme období 2008 až 2011, zjistíme, že výsledek hospodaření se zlepšil o 1844%.

V této souvislosti je nutné zmínit, že výsledky DP by pravděpodobně byly výrazně lepší, kdyby v prosinci 2011 nedošlo k rezignaci vedení  (které odmítlo podpis pro DP nevýhodného dodatku smlouvy s objednatelem MHD v Praze) a následně k podpisu tohoto dodatku prozatímní gen. ředitelkou a předsedkyní představenstva Češkovou. Příjmy DP byly podpisem tohoto dodatku sníženy o cca 4 mld. Kč.

Viz také: Těžké časy začínají finančním správcům pražského Dopravního podniku