Reakce na dotazy Andreje Babiše?

Necelý týden poté, co Česká justice informovala o dotazu Babiše "Kdy zavřete Rittiga?“ na nejvyššího státního zástupce Zemana, přispěchala vrchní státní zástupkyně v rozhovoru pro Babišem vlastněném periodiku iDnes s ujištěním, že "v prvních měsících příštího roku dotáhneme řadu věcí do konce vyšetřování. Týká se to mimo jiné případu jízdenek u pražského dopravních podniku,...".

Bradáčová také ve zmíněném článku poukazuje na to, že "obhajoba se vede v řadě věcí v mediální sféře. Že obhájci sdělují své dojmy z procesních úkonů, výpovědi obviněných nebo výpovědi svědků veřejnosti prostřednictvím médií a dochází k popření jedné ze základních zásad, že přípravné řízení je neveřejné. Ale to je styl obhajoby." Dále se odvolává na právní kulturu a úctu k právu, naznačuje, že mediální komunikace obhajoby je "možné ovlivnění svědků" či přímo  "strategie jejich zastrašování". Nejenom o zastrašování ("...vypadá to, že celá akce měla hlavně ukázat svaly policie, buzerovat zadržené, zastrašit jejich advokáty...") si přečtěte v článku "Smyčka se utahuje. Ale jaká a kolem koho?".

V souvislosti se stížností státní zástupkyně na porušování principu neveřejného přípravného řízení je vhodné připomenout pompézní tiskové konference pořádané jak policií, tak státními zástupci (Nagyová v poutech, 150 000 000 ve zlatě nalezených při domovních prohlídkách, opakované zatýkání Rittiga atd....). Vzpoměňme také na soustavné, dlouhodobé mediální masáže v tisku.

Také je důležité položit si otázku, jak je možné, že 10 minut po sdělení obvinění je dotyčný kontaktován novináři s dotazy na právě převzaté usnesení. Zde asi nepůjde o taktiku obhajoby...

Pokud jde o odkaz státní zástupkyně na právní kulturu a úctu k právu, poukazujeme na to, že státní zástupci i policie při své práci důsledně ignorují zásady trestního řízení, tedy že je třeba hledat důkazy proti, ale i ve prospěch obviněného, není pochyb a podle vyjádření několika advokátů jde o zcela běžný postup.Stejní advokáti také dodávají, že k soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek.

Bohužel.

Viz také:

Cílená kampaň ?

Chování Babišových médií v kauze Oleo Chemical

Policejní a zpravodajské kontakty A.Babiše

Dokonale absurdní Babišova manipulace ?

My prodáváme pravdu? Lidi chtějí špínu.

Na každého se něco ušije...

Mr. Proper Randák

Randák přestal zapírat, přiznal své špiony

Václav Láska - esence domýšlivosti, egocentrismu a velikášství

Čí zájmy sledoval V. Láska ?

Rittig se může smát...

Jízdenka jako cenina - vratká konstrukce obvinění

Která jízdenka je kvalitnější?

Neograf - stručný přehled

Sitta obžalován

Třetí obvinění Vladimíra Sitty mladšího

Vladimír Sitta stále tvrdí, že Neograph dodával jízdenky dvakrát předražené

Sitta st. i ml. odsouzeni