Bývalý ekonomický šéf dopravního podniku žaluje současné vedení

Ze zpráv čtk:

Bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Ivo Štika podal v úterý dvě trestní oznámení kvůli současnému hospodaření dopravního podniku. Nového ředitele Vladimíra Liche a další neznámé lidi podezírá ze spáchání trestných činů úvěrového podvodu a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Štika to dnes řekl ČTK. K trestním oznámením se chce připojit také exředitel podniku Martin Dvořák.

"Včera jsem oznámení prostřednictvím datové schránky podal na městské státní zastupitelství," řekl ČTK Štika. Štika odmítá, že by oznámení souviselo s posouzením smluv z doby, kdy v podniku působil. "Musel jsem počkat na schválení účetní uzávěrky na konci června, proto k tomu podání mohlo dojít až teď," řekl Štika.

Štika se domnívá, že trestné činy mohly být spáchány v souvislosti s tím, že dopravní podnik si formou směnky půjčil na nákup nových tramvají, a také podpisem dodatku k desetileté smlouvě s městem.

Dodatek podle Štiky způsobil, že dopravní podnik od města dostal letos o zhruba 4,5 miliardy korun méně než, kolik by potřeboval. Kvůli chybějícím penězům si pak podnik musel podle Štiky půjčit čtyři miliardy formou směnek. Podle Štiky se navíc současný management dopravního podniku zavázal ke splátce směnek v době, kdy neměl stroprocentní jistotu, že bude na splacení mít. Proto se podle něj může jednat o úvěrový podvod.

Viz také:

Co dělal primátor Svoboda? Nic, samý sliby.

Poškozování zájmů Evropské unie ?

Těžké časy začínají finančním správcům pražského Dopravního podniku

Trestní oznámení na současné statutární orgány DPP